Modificari legislative introduse de Ordonanța 16 / 15.07.2022

Modificările introduse de Ordonanța care schimbă din temelii abordarea fiscală au aplicabilitate atât de la 01.08.2022, cât și de la 01.01.2023. Cu toate că s-a susținut cu tărie faptul că modificările fiscale vor avea un termen de cel puțin 6 luni de la aprobare și până la intrarea în vigoare a lor, iată că avem totuși modificări adoptate în 15.07.2022, cu aplicabilitate peste 2 săptămâni.

Modificări de la 01.08.2022
     1. Baza de calcul a contribuțiilor sociale obligatorii în cazul contractelor de muncă part time
Contribuția de asigurări sociale datorată de către persoanele fizice care obțin venituri din salarii sau asimilate salariilor, în baza unui contract individual de muncă cu normă parțială, nu poate fi mai mică decât nivelul contribuției de asigurări sociale aplicate asupra salariului de bază minim brut pe țară.

Excepții:
– Elevi/studenți cu vârsta de până la 26 de ani;
– Ucenici, cu vârsta de până la 18 ani;
– Persoane cu dizabilități sau persoane cărora prin lege li se recunoaște posibilitatea de a lucra mai puțin de 8h/zi;
– Pensionari pentru limita de vârstă;
– Persoane fizice care în cursul aceleiași luni realizează venituri din salarii în baza mai multor contracte individuale de muncă, iar baza lunară cumulată este cel puțin egală cu salariul minim brut pe țară.

Modificări de la 01.01.2023
    1. Impozitul pe dividende crește de la 5% (prezent) până la 8%. Noul procent de impozit se va aplica începând cu dividendele distribuite și plătite începând cu 01.01.2023; este de analizat în acest context distribuirea unei sume cât mai mari la dividende în cursul acestui an, pentru a beneficia de impozitul de 5%.

    2. Încadrarea unei companii în categoria de microîntreprindere (impozit venit 1%) se va realiza de la 01.01.2023 la îndeplinirea următoarelor condiții :
– obține venituri anuale de până la 500.000 eur; cursul de schimb utilizat pentru conversia în lei a veniturilor este cel de la 31 decembrie;
– are cel puțin 1 salariat angajat cu normă întreagă (sau mai mulți angajați cu norme parțiale, dar care împreună însumează minim echivalentul unei norme întregi);
– obține alte venituri decât cele din consultanța și management în proporție de cel puțin 80% din veniturile totale;
– are asociați care dețin cel puțin 25% din capitalul a cel mult 3 microîntreprinderi.
Cu alte cuvinte, scade pragul de la care o microîntreprindere devine societate plătitoare de impozit pe profit (ceea ce va afecta în principal actualele microîntreprinderi cu venituri anuale între 500.000 – 1.000.000 eur, cu o marjă de profit optimă).
Actualele microîntreprinderi care nu au salariați și vor menține astfel situația și după 01.01.2023, vor fi încadrate ca plătitoare de impozit pe profit 16%.
Persoanele fizice care dețin calitatea de asociat substanțial (deținere > 25%) în mai mult de 3 companii, vor trebui să decidă care din companiile din portofoliu vor deveni plătitoare de impozit pe profit.

    3. Venituri neimpozabile:
Legiuitorul a stabilit ca limita lunară maximă neimpozabilă 33% din salariul de bază, cuprinzând următoarele categorii de beneficii pentru angajați :
– Cv hranei zilnice acordate salariaților;
– Indemnizația de telemuncă în limita unui plafon lunar de 400 ron;
– Cv serviciilor turistice și/sau de tratament pentru salariații și membrii de familie ai acestora, în limita unui salariu mediu brut lună/an/salariat;
– Primele de asigurare voluntară de sănătate, în limita de 400 euro anual;
– Contribuțiile la un fond de pensii facultative, în limita a 400 euro anual;

    4. Se acordă deduceri personale suplimentare aferente veniturilor din salarii ale angajaților la funcția de bază deținută în baza unui contract individual de muncă. Astfel, salariații de până la 26 de ani vor beneficia de deducere suplimentară de 15% din salariul de bază, iar salariații care au copii minori vor beneficia de o deducere suplimentară de câte 100 ron pentru fiecare copil minor înscris într-o formă de învățământ. În acest sens, doar unul din cei 2 părinți va beneficia de o astfel de deducere suplimentară, de aceea va fi necesar ca până la finalul anului să colectăm declarații pe propria răspundere de la celălat părinte, prin care să stabilim dacă acela beneficiază sau nu de această deducere .

    5. Venituri din cedarea folosinței bunurilor (închirierea de imobile): s-a eliminat cota forfetară de 40% care se aplică înainte de determinarea venitului impozabil. Dacă până acum impozitul reprezenta 6% din veniturile totale din chirii, din 2023 acesta va reprezenta 10%. Are loc, deci, aproape o dublare a impozitului pe veniturile din închiriere imobile. Începand cu 01.01.2023 persoanele fizice care obțin venituri din chirii sunt obligate să transmită prin SPV contractele de chirie, în termen de maxim 30 de zile de la semnarea acestora/modificarea lor .

    6. TVA aferent domeniului HORECA – vom avea cota de TVA de 9% pentru servicii de cazare, închiriere terenuri camping, restaurant și catering, începând cu 01.01.2023. Până la 31.12.2022 cota de TVA aplicabilă este de 5%.

    7. Cota redusă de 5% pentru livrarea de locuințe se poate aplica în următoarele condiții:
– Suprafața utilă max 120 mp
– Valoare maximă 600.000 ron
– Construcția este la cheie
– Persoana fizică se află la prima achiziție de acest fel

    8. Comercianții care desfășoară activitate de comerț cu amănuntul și cu ridicata și care realizează anual o cifră de afaceri mai mare de 10.000 euro, au obligația să accepte ca modalitate de plată cardurile bancare – cu alte cuvinte sunt obligați să își instaleze în incintă un aparat POS.