Începând cu luna iunie 2022, angajatorii au posibilitatea de a acorda în plus la salariul unui angajat încadrat cu salariul minim pe economie 200 ron pentru care nu vor achita contribuții salariale și impozit pe venit. Cu alte cuvinte, dacă angajatorul majorează salariul de la 2.550 ron brut la 2.750 ron brut, va achita tot atâtea contribuții și impozit ca și până acum. Facilitatea fiscală va fi resimțită în primul rând de angajat, care va primi în buzunar cu 200 ron mai mult.

Această măsură se aplică doar celor care sunt încadrați cu salariul minim pe economie și au normă întreagă de 8 ore. O altă informație importantă se referă la perioada de aplicabilitate : 01.06 – 31.12.2022. Acest fapt ne duce cu gândul la faptul că din ianuarie 2023 angajatul va suporta contribuții și taxe aferente.

Mai multe aspecte sunt în mintea mea în analiză :
1. De ce salariații care au fracțiune de normă și încasează tot la nivelul salariului minim pe economie aferent normei de lucru nu beneficiază, proporțional, de această facilitate ?
Spre exemplu, mi s-ar părea logic ca un angajat cu normă zilnică de 4 ore , încadrat cu jumătate din salariul minim ( 1.275 ron ) să poată beneficia de această facilitate în sumă de 100 lei.
2. Sunt salariați care au în prezent salariul brut de 2.600 ron ( angajatorii s-au gândit să acorde un salariu puțin mai mare decât minimul pe economie ). Acești salariați nu pot beneficia de facilitatea fiscală pentru că nu au salariul minim. În acest caz, salariatul care are salariul de încadrare de 2.600 ron va achita contribuții mai multe decât cel care are 2.750 lei brut . E corect?
3. Ce se va întâmpla la 01 ianuarie 2023?

Salariatul, beneficiind de facilitatea menționată mai sus, va încasa un venit net în perioada 01.06 – 31.12.2022 de 1.724 lei ( baza de 1.524 lei provenită din salariul minim pe economie +200 lei neimpozabili ) . Să specificăm că această creștere cu 200 ron a salariului unui angajat determină angajatorul să facă o majorare în masă a majorității salariilor din companie, având în vedere politică de menținere a unor diferențe salariale în funcție de calificări și competențe.  La data de 01.01.2023, salariatului care a beneficiat de facilitate i se va micșora venitul net de la 1.724 lei până la 1.635 lei ( deoarece vor intra în vigoare contibuțiile și impozitul reținute la sursă și pentru cei 200 lei neimpozabili până atunci ). Deci o micșorare de aproape 100 ron a salariului. În aceste condiții ce poate să facă angajatorul pentru ca salariatul să fie mulțumit în continuare și să nu resimtă scăderea de venit ? Da, daaaa…. Trebuie să majoreze din nou salariul angajatului, pentru a ajunge măcar la nivelul pe care îl avea înainte de 2023. Pentru asta, ar trebui să majoreze salariul de încadrare astfel încât venitul net al salariatului, cu toate taxele reținute, să rămână cel puțin la nivelul de 1.724 lei . Salariul brut necesar pentru un net de 1.724 lei este de 2.911 lei. Iată că de data aceasta angajatorul se vede nevoit să majoreze din nou salariul angajatului de la 2.750 lei la 2.911 lei brut , deci cu 161 lei. Și ghiciți ce ? Majorarea unui salariu duce la o posibilă majorare a salariilor altor angajați care nu au beneficiat de facilitate.

În concluzie, această facilitate ar putea determina angajatorul să majoreze în 2 rânduri salariile în companie. Nu spun că acesta ar fi un aspect negativ, însă angajatorii care se hotărăsc să aplice facilitatea ar trebui să se gândească la aceste scenarii și să fie pregătiți să le aplice.