Luna decembrie vine, așa cum ne-am obișnuit deja, cu multe modificări ce intră în vigoare din anul următor. Mai jos avem o serie de modificări legislative ce sunt aplicabile începând cu anul 2022.

1. Creșterea valorii neimpozabile în cazul cadourilor acordate salariaților și copiilor minori ai acestora, începând cu 01.01.2022

Ordnanța 130/2021 prevende creșterea valorii neimpozabile a cadourilor acordate salariaților și copiilor minori ai acestora de la 150 lei   până la 300 lei. Această facilitate cuprinde cadourile acordate salariaților și copiilor minori ai acestora astfel:

  • Cadourile oferite angajaților, precum și copiilor minori ai acestora, cu ocazia Paștelui și Crăciunului;
  • Cadourile oferite angajatelor cu ocazia zilei de 08 martie;
  • Cadourile oferite angajaților pentru copiii minori ai acestora cu ocazia zilei de 01 iunie.

Cadourile pot fi acordate sub formă de bani, tichete cadou sau pachete cu bunuri.

2. Creșterea valorii imobilelor pentru care se aplică cota redusa de TVA de 5% .

Până la 31.12.2021 cota redusă de TVA de 5% se aplică în cazul vânzării imobilelor gata de locuit (“la cheie“) dacă se îndeplineau următoarele condiții :

  • Suprafața utilă a imobilului era de 120 mp;
  • Valoarea, inclusiv a terenului pe care este construit imobilul, este de maxim 450.000 ron, exclusiv TVA;
  • Cumpărătorul se află la prima achiziție cu cotă redusă de 5%.

Începând cu 01.01.2022, valoarea maxima a imobilului pentru care se aplică cota redusă de 5% a crescut de la 450.000 ron până la 700.000 ron, celelalte condiții rămânând neschimbate.

3. Reducerea cotei de TVA aplicată în cazul livrărilor de lemne de foc către populație

Cota de TVA aferentă livrărilor de lemne de foc către persoane fizice, sub formă de trunchiuri, butuci, vreascuri, ramuri sau alte forme similare, este de 5% .

4. Reducerea cotei de TVA aplicată în cazul livrărilor de cărți, manuale și reviste în format electronic

Pentru vânzarea de cărți, manuale și reviste în format electronic se va aplica, începând cu 01.01.2022, cota redusa de TVA de 5% .

5. Salariul minim pe economie va putea fi menținut pentru un salariat pentru o perioadă de maxim 24 de luni, începând cu data de 01.01.2022.

După cum știm, salariul minim pe economie este, începând cu 01.01.2022, în suma brută de 2.550 ron. Dacă avem un salariat căruia îi acordăm un salariu brut de 2.550 ron, trebuie să știm că avem obligația de a majora acest venit după maxim 24 de luni. Legiuitorul nu specifică însă o valoare minimă a acestei majorări salariale, lăsând la latitudinea angajatorului decizia privind valoarea cu care majorează venitul salariatului la îndeplinirea termenului maxim.

6. Condiții pentru acceptarea de către unitățile HORECA a voucherelor de vacanță de la client

Ordonanța de Urgență nr. 131/2021 cuprinde câteva reglementări privind voucherele de vacanță.

Unitățile afiliate vor accepta vouchere de vacanță numai dacă acestea nu înregistrează obligații fiscale restante la buget mai vechi de 90 de zile.

Începând cu 01 aprilie 2022 unitățile afiliate sunt obligate să transmită factura emisă către titularii de vouchere de vacanță în sistemul național, prin utilizarea facturii electronice RO e-factură, aplicație pusă la dispoziție de ANAF.