1. Acordarea eșalonării la plată, în formă simplificată, a fost adoptată ca masură permanentă prin Ordinul 1767 / 2021. Inițial, masura a fost gândită pe perioada limitată ca un ajutor acordat contribuabililor afectați de pandemie.

Eșalonarea la plată se aplică obligațiilor fiscale principale și accesorii restante, administrate de organul fiscal central, denumit în continuare organ fiscal, a căror vechime este de maximum 12 luni anterioare depunerii cererii de eșalonare.

Eșalonarea la plată se acordă contribuabililor, la cerere, pentru o perioadă de cel mult 12 luni prin emiterea deciziei de eșalonare la plată a obligațiilor fiscale, la care se anexează graficul de plată care cuprinde rate lunare. Contribuabilul are obligația de a achita lunar ratele conform eșalonării, împreună cu datoriile curente renăscute după intrarea în vigoare a eșalonării la plată.

Eșalonarea la plată a obligațiilor fiscale se solicită de către debitor în baza unei cereri depusă la organul fiscal pe suport hârtie la registratura unității sau online, prin intermediul Spațiului Privat Virtual.

2. Începând cu anul 2022 se introduce obligativitatea transmiterii Fișierului Standard de Control Fiscal ( SAF-T ). Acest fișier se va transmite prin intermediul Declarației Informative D406 .

SAF-T permite organelor fiscale accesul la date din evidența contabilă și fiscală ale contribuabililor/plătitorilor, stocate și prelucrate în mediu electronic, și asigură eficacitate și productivitate crescută în controlul fiscal de la distanță.

Informații care vor fi cuprinse in D406 :

  • Informații referitoare la clienții entității
  • Informații referitoare la furnizorii entității
  • Date privind stocurile entității
  • Registrul jurnal care cuprinde totalitatea operațiilor economice înregistrate în contabilitate
  • Facturi de vânzare
  • Facturi de achiziție
  • Plăți
  • Mișcări de bunuri
  • Tranzacții cu active
  • Obligația de transmitere a fișierului SAF-T prin intermediul D406 devine efectivă pentru fiecare categorie de contribuabil precum urmează:

➢ Marii contribuabili care au făcut parte din această categorie și în anul 2021 și rămân în aceeași categorie și în 2022: de la 01 ianuarie 2022;

➢ Mari contribuabili care nu au făcut parte din această categorie în anul 2021, dar devin mari contribuabili din 2022 : începând cu 01 iulie 2022;

➢ Contribuabilii mijlocii care figurează în această categorie la 31 decembrie 2021: de la 01 ianuarie 2023;

➢ Contribuabilii mici care figurează în această categorie la 31 decembrie 2021: începând cu 01 ianuarie 2025;