Creează-ți obiceiuri sănătoase din punct de vedere financiar, cum ar fi:
Ține evidența cheltuielilor lunare, pe categorii; pentru a reduce cheltuielile, trebuie să știi ce cheltui și în ce domenii. Cele mai des întâlnite categorii de cheltuieli sunt: mâncare, chirie/rată bancă, combustibil, utilități, telefonie/internet, haine/încălțăminte, concedii, activități școlare copii, activități extrașcolare copii, altele. După ce îți faci o idee privitor la ce procente aloci fiecărei categorii, vei putea să faci un plan bugetar astfel încât să cuprinzi în categoriile de mai sus și economii, donații, dezvoltare personală.
Pune lunar deoparte minim 10% din veniturile tale. Poate nu ți se pare o sumă mare și vei spune că e în zadar, însă dacă gândești pe termen lung, fă-ți un astfel de calcul: dacă pun deoparte 300 lei lunar, ce sumă voi avea peste 2 ani? Dar peste 3 ani? Vei fi uimit! 😊
Același principiu de gândire pe termen mai lung funcționează și la calculul economiilor pe care le faci dacă renunți la un obicei nesănătos: dacă aș renunța la fumat astăzi , având în vedere că eu cheltui aproximativ 350 lei lunar pentru țigări, cât voi economisi în 2 ani? Dar în 3 ani?
Ai economisit o sumă de bani? Foarte bine! Nu îi lăsa să își piardă valoarea în timp. Vezi ce se întâmplă în prezent privitor la inflația care generează scăderea valorii intrinsece a tot ceea ce ne înconjoară … Investește cu cap ceea ce ai pus deoparte. Fie că e vorba despre un fond de investiții, o activitate economică nouă, investiții la bursă, informează-te și studiază în prealabil pentru a nu risca foarte mult.
Cheltuielile cu mâncarea pot fi reduse dacă facem, o dată la câteva zile, o planificare privitoare la meniul orientativ al săptămânii, întocmim o listă cu cele necesare pentru ceea ce ne-am planificat, iar la cumpărături bifăm doar ceea ce este în lista noastră.
Nu recomand să mergi la cumpărături flămând. Sunt convinsă că ai trecut prin această experiență și ți-ai dublat lista de cumpărături – pe loc!
Vrei să obții ceva ce nu îți poți permite (concediu, o mașină sau alte asemenea)? Să știi că dacă te concentrezi prea mult pe reducerea cheltuielilor pentru a-ți crește economiile, nu te va ajuta foarte mult, deoarece există un nivel minim al lor sub care nu poți coborî fără a afecta traiul decent al tău și al familiei. Astfel, situația trebuie privită din celălalt punct de vedere: concentrează-te pe modalitățile de creștere a veniturilor. Un job part-time, o activitate pe cont propriu care să îți facă plăcere și din care să obții lunar venituri în plus te pot ajuta să acumulezi bani pentru ceva ce nu îți permiti în prezent.
Spor la acumulat!