În luna octombrie s-au luat decizii ce privesc măsuri sociale și de modificare a Codului Muncii:
1. OUG 11 / 2021 aduce în discuție posibilitatea angajaților de a beneficia de zile libere pentru supravegherea copiilor cu vârsta până la 12 ani în perioada desfășurării online a activităților educaționale, inclusiv în situația suspendării activităților didactice care presupun prezența fizică a copiilor în instituțiile de educație .
Zilele libere se acordă la solicitarea care îndeplinește cumulativ câteva condiții :
– activitatea sa profesională nu poate fi prestată de la domiciliu
– celălalt părinte este încadrat în muncă și nu beneficiază de zile libere de supraveghere în baza OUG 110
– perioada în care se solicită zilele libere este cea de alertă , dar nu mai târziu de finalizarea cursurilor anului școlar 2021-2022 , fără a se include vacanțele școlare
Indemnizațiile acordate în baza prezenței OUG pot fi decontate ulterior de către angajatori din Fondul de garantare pentru plată creanțelor salariale, în proporție de 75% din salariul de bază al angajatului, proporțional cu perioada de concediu, dar nu mai mult de 75% din salariul mediu brut pentru fiecare zi ce intră sub incidența prezentei reglementări.
Pentru a beneficia de indemnizație în cadrul prezentei reglementări, este necesar ca salariatul să depună o cerere de concediu pentru supravegherea copilului / copiilor cu vârsta de pâna la 12 ani în baza OUG 11 / 2021, precum și o declarație pe propria răspundere din partea tatălui care să ateste că acesta este încadrat în muncă și nu beneficiază de zile libere aferente prezentei ordonanțe.
2. Ordinul 1245 / 902 / 2021 stabilește valoarea nominală indexată a unui tichet de masă la 20,09 lei. Această indexare reprezintă majorarea valorii nominale de la 20,01 lei la 20,09 lei . Angajatorii au în continuare liberatatea de a stabili pentru proprii salariați o valoare zilnică a tichetului de masă acordat, însă valoarea maximă zilnică pentru care salariatul beneficiază de facilitatea fiscală este , începând cu 01.10.2021, de 20,09 lei.
3. Începând cu anul 2022 salariul minim pe economie crește de la 2.300 lei ( cât este în prezent ) la 2.550 lei . Se elimină diferențierea salariului minim în funcție de vechimea în postul de muncă și studiile salariaților. Astfel, începând cu anul 2022 salariul minim net crește de la 1.386 lei până la 1.542 lei .